Halk arasında ''limon otu'' olarak bilinen, literatürdeki adı ise ''Melissa officinalis L.'' olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu ve ferahlatıcı kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği olduğu biliniyor.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Oya Kaçar, eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı özelliği olduğu bilinen ''oğul otu''nun, karın-mide ağrısı, hazımsızlık, ishal ve yorgunluk tedavisinde kullanıldığını söyledi.
Bu otun, ferahlatıcı kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği olduğunu ifade eden Dr. Kaçar, otun bilinen yan etkisi olmadığı için yurtdışında birçok ülkede stres kaynaklı uykusuzluk durumlarında, mide-bağırsak sistemi şikayetlerinde kullanıldığını anlattı.
Dr. Kaçar, şöyle konuştu:
''Yatıştırıcı etkisi olan oğul otu, birçok ülkede hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Oğul otu, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak kullanılıyor. Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. asrın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir.''
Dr. Oya Kaçar, kalp, rahim ve sindirim sistemi üzerinde koruyucu, kuvvetlendirici, spazm çözücü, ruhsal ve fiziksel sakinleştirici, hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak gazlarını giderici özelliği bulunan bitkinin, UÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nce, deneme alanlarında yetiştirildiğini belirtti.
Oğul otunun, Bursa iklim şartlarına uyum sağlayıp sağlayamayacağının belirlenmesi için yapılan denemeler sonucunda, dekar başına 1300-1700 kilogramlık verim sağlandığını dile getiren
Dr.Kaçar, ''Avrupa'da tıbbi bitkilerin tarımı yapılıyor. Bizde ise bilinçsizce doğadan toplanıyor. Amacımız, bu tarz bitkileri kültüre alarak, hem kaliteyi ve verimi artırmak, hem de ülkemizde de bu bitkilerin üretimini sağlamaktır'' dedi.
alıntı
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Oya Kaçar, eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı özelliği olduğu bilinen ''oğul otu''nun, karın-mide ağrısı, hazımsızlık, ishal ve yorgunluk tedavisinde kullanıldığını söyledi.
Bu otun, ferahlatıcı kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği olduğunu ifade eden Dr. Kaçar, otun bilinen yan etkisi olmadığı için yurtdışında birçok ülkede stres kaynaklı uykusuzluk durumlarında, mide-bağırsak sistemi şikayetlerinde kullanıldığını anlattı.
Dr. Kaçar, şöyle konuştu:
''Yatıştırıcı etkisi olan oğul otu, birçok ülkede hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Oğul otu, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak kullanılıyor. Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. asrın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir.''
Dr. Oya Kaçar, kalp, rahim ve sindirim sistemi üzerinde koruyucu, kuvvetlendirici, spazm çözücü, ruhsal ve fiziksel sakinleştirici, hazmı kolaylaştırıcı, bağırsak gazlarını giderici özelliği bulunan bitkinin, UÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nce, deneme alanlarında yetiştirildiğini belirtti.
Oğul otunun, Bursa iklim şartlarına uyum sağlayıp sağlayamayacağının belirlenmesi için yapılan denemeler sonucunda, dekar başına 1300-1700 kilogramlık verim sağlandığını dile getiren
Dr.Kaçar, ''Avrupa'da tıbbi bitkilerin tarımı yapılıyor. Bizde ise bilinçsizce doğadan toplanıyor. Amacımız, bu tarz bitkileri kültüre alarak, hem kaliteyi ve verimi artırmak, hem de ülkemizde de bu bitkilerin üretimini sağlamaktır'' dedi.
alıntı